España é o país con máis consumo per cápita de kiwi do mundo, xa que consome 80 millóns de quilos de kiwi e só produce 12 millóns, dos cales ou 65 por cento saen dás 500 hectáreas de cultivo desta froita que existen en Galicia, sobre todo nos municipios pontevedreses de Oia, Tomiño, O Rosal e A Guarda.
Por iso, o presidente dá Deputación de Pontevedra, Rafael Louzán, asinou un convenio de colaboración co vicepresidente dá Fundación Juana de Vega, Vicente Arias, e co xerente dá empresa vilagarciana Trading House Amodia S.L., Luciano Martínez, que posibilitará a realización dun proxecto de investigación sobre diversas propiedades do kiwi.
Segundo explicou Luciano Martínez, os obxectivos deste estudo serán cuantificar os efectos dá modificación de tres factores, a exposición do froito, o método de fertilización e o sistema de condución do kiwi, sobre diversas propiedades cualitativas do produto, para establecer as condicións óptimas de manexo e produción.
Ademais, paralelamente tratarase de controlar a resposta ás variables citadas na evolución dás propiedades químicas dá planta e o froito, especialmente no relativo aos niveis de nitróxeno, potasio, calcio e magnesio, para establecer vos niveis óptimos destes parámetros.
As tres entidades pretenden contribuír a “obter un froito de calidade inmellorable que poida competir no mercado, manter a rentabilidade do cultivo e producir un froito de propiedades idóneas que poida ser identificado polo consumidor e primado no mercado”, indicou Louzán, quen explicou que o ensaio será realizado en dúas explotacións comerciais, unha situada en Valença do Minho (Portugal) e outra en Moeche (A Coruña).
A empresa Trading House Amodia encargarase dá toma de mostras, tanto foliares como de froito de kiwi, para estudar a evolución estacional dunha serie de parámetros e as análises posteriores realizaranse na Estación Fitopatolóxica do Areeiro, propiedade da Deputación.